Et smukt sammenspil mellem ude og inde

På en flot naturgrund ligger dette skønne arkitekttegnede hus med både rustik og moderne indretning.

Foto: Anders Sebastian Kauffeldt

Et hus i dialog med naturen

Kigget til høje træer, små søer og store midtjydske marker fra skrænten kan overbevise mange om, at her er rart af være. Der skulle i hvert fald ikke gå mange sekunder, før Anette og Claus var overbevist om, at der var her, de ville bygge og bo. Lige her på skrænten. Nu har de bygget et funktionelt og praktisk hus, som konstant er i dialog med naturen, så hver dag kan de nyde det, Anette kalder for den perfekte morgenmads-udsigt.

– Vores hus ligger højt oppe, så det har en smuk udsigt, som vi gerne ville udnytte. Det ses især på husets form og den måde, som materialerne harmonerer med naturen. Huset er bygget med store panoramavinduer, der trækker naturen indenfor. Vinduerne giver os en følelse af, at vi er en del af naturen, når vi kigger ud, og det er fantastisk. Vi lægger stor vægt på, at man tager hensyn til omgivelserne, når man bygger et nyt hus. Vores grund er unik, fordi den er på en skrænt, som stammer helt tilbage fra istiden. Her er fyldt med høje træer og en smuk udsigt. Det faldt vi for og har bygget et hus helt i harmoni med den omkringliggende natur, fortæller Anette.

I stuen står en sofa fra Eilersen, som parret har med fra deres gamle hjem ligesom stort set resten af deres møbler. De har nemlig købt dem i god kvalitet, så de holder længe. Over sofaen hænger fotokunst af Jesper Ray.

'
Foto: Pia Fuglsang Bach
Det nyopførte hus i Midtjylland ligger på toppen af en oldgammel skrænt med kig ud over sø og mark. På den smukke naturgrund, har træer gennem tiden fået lov til at vokse sig store, og det bliver de ved med i fremtiden, for familien har valgt at lade stort set alle træer blive, hvor de er. Foto: Jesper Woldenhof
Bagest i stuen står to Planet-stole fra Stokke foran lyskunst af Rikke Stenholt. TV'et er fra Bang & Olufsen. Foto: Karen Varn

Plads til både et aktivt familie- og arbejdsliv

Familien har boet i det 245 m2 store hus i lidt over et år, og de glæder sig stadig over placeringen og de valg, de har truffet sammen med deres arkitekter fra Arkitec. Det var meget vigtigt for familien, at de selv havde stor indflydelse på udformningen af deres nye hjem.

– Vi havde selv en klar idé om, hvordan huset skulle være. Vi var ret sikre på, at vi gerne ville have et hus med cedertræ og med fladt tag. Vi havde mange andre ønsker, som arkitekterne arbejdede ind i tegningerne, og de havde naturligvis også en masse ideer som eksempelvis de runde former udenfor, der passer til naturen. Den del er vi helt vilde med, og vi føler, vi har fået et flot hus, som er mere naturligt end prangende. Præcis som vi ønskede, fortæller hun.

Huset er bygget ud fra et princip om, at det skal være hyggeligt og praktisk at leve i og have plads til et aktivt familie- og arbejdsliv. De to børn er store teenagere, så huset bliver brugt til lidt af hvert, og det skal det kunne holde til. Derfor er gulvene lavet i olieret eg og beton, så der kan holdes fester, hvor man kan beholde stiletterne på, og listelofterne er sat op med akustikdug indenunder, så lyden indenfor er god.

Snedker køkkenet er lavet i mørkrøget eg af Frølund og Skjoldborg. Væggene og gulvene i køkkenet er af beton. Den lange, tynde håndlavede lampe i bruneret messing over køkkenøen er fra Anour, emhætten er fra Trepol, og de to ovne er fra Smeg. Foto: Mikkel Winters
Over for de hvidmalede murstens-vægge i fordelingsgangen er der store opbevaringsskabe med hvide skydedøre. Med hverken loft eller kælder var parret nervøse for, om de havde nok plads, men det er intet problem takket være skabene. Foto: Anders Sebastian Kauffeldt

Et hjem med rummelighed i højsæde

I det daglige er det mest de helt små praktiske ting, som familien glæder sig over: den gode rumfordeling, de store skabe langs væggen i gangen, ovenlysvinduerne i gangen, som selv lufter ud tre gange dagligt, og bordpladen i køkkenet, som er lavet i curlet stål. Den er nærmest ridset på forhånd, og derfor behøver familien ikke passe på med at lave ridser i bordpladen. De er der allerede.

Der er tænkt på alle detaljerne, og resultatet er blevet nøjagtig som ønsket. Men gladest er forældreparret for det faktum, at de nåede at finde denne skønne naturgrund og få bygget huset, mens begge børn stadig bor hjemme.

– De flytter nok inden for få år, men så har de nået at bo her længe nok til at se det som deres hjem. Det er vigtigt for os, at de kommer HJEM – ikke på besøg!

Køkkenet består af en mindre kogeniche og en stor køkken-ø, hvor der er plads til, at alle familiens medlemmer kan slå sig ned på en af barstolene fra Normann Copenhagen. Bordpladen er i curlet stål, som både er praktisk og flot. Der går vinduer rundt om hele køkkenet kun afbrudt af få ophold, hvor stenene udefra går igennem og danner en rå murstensvæg indenfor. Foto: Kristian Mouritzen
Køkken-øen er lavet så stor, at der både er plads til madlavning og hygge ved bordet. Foto: Kristian Mouritzen
Soveværelset er placeret i forlængelse af køkkenet og stuen, så der også her er direkte kig ud til den store uforstyrrede naturgrund. For at trække sengen så langt frem mod udsigten som muligt er der blevet lavet en fritstående halvmur i beton, der fungerer som hovedgærde. Foto: Signe Ferslev Pedersen
På det ene af husets badeværelser har parret sat marokkanske cementklinker op i brusenichen og på gulvet. Det gyldne brusearmatur er fra Vola. Foto: Jess Hammerstone
På den anden side af brusenichen sidder et baderumsmøbel i mørkrøget eg med et hvidt armatur fra Vola. Foto: Anne Meier

To overdækkede terrasser giver plads til, at familien kan nyde udemåltider, uanset hvor solen er.

Foto: Birgitte Erhardtsen
Det er et skønt syn, der møder familien hver morgen, når de slår øjnene op i sengene eller står i køkkenet med morgen-teen. Foto: Anders Hvass
Indkørslen af beton bøjer sig ligesom husets hjørne og træernes grene. Også på energiplan taler huset med naturen – det har nemlig jordvarme og solceller. Foto: Povl Dengsøe
Foran huset kan familien sidde i Bay-havemøblerne, der er så slidstærke, at de kan stå ude året rundt. De er designet af Henrik Pedersen for Gloster, ligesom Ambient-lanternen er. Foto: Kean Pedersen
Relaterede artikler
Bo Bedre på social media